Europa bewapent zich

De Europese Unie (EU) wankelt. Kortgeleden verklaarde Europees commissaris Frans Timmermans dat hij bezorgder dan ooit is over de toekomst van de EU. De migratiecrisis heeft verdeeldheid gezaaid onder de lidstaten en een oplossing voor het vraagstuk lijkt verder weg dan ooit. Veel Europeanen maken zich terecht zorgen over de massale volksverhuizing vanuit Afrika evenals het Midden-Oosten en vertrouwen niet langer blindelings op hun wereldvreemde en incompetente leiders. Deze onzekerheid manifesteert zich in een wapenwedloop; een fenomeen dat we sinds de Koude Oorlog niet meer hebben gezien.

Het Midden-Oosten staat in brand, de verhoudingen met Rusland zijn zeer gespannen en de terrorismedreiging is groter dan ooit. De vraag naar strijdkrachten en veiligheidsdiensten voorzien van adequaat materieel en financiering is groot, maar het tegenovergestelde blijkt waar: zowel de krijgsmacht als de veiligheidsdienst zijn kapotbezuinigd. Het Nederlandse leger beschikt niet eens over eigen tanks en soldaten moeten “pang pang” roepen tijdens trainingen wegens een gebrek aan munitie. Tussen 2012 en 2014 is er maar liefst 68 miljoen euro bezuinigd op de AIVD, dat terwijl de veiligheidsdienst gebukt gaat onder een personeelstekort. Zo is er onvoldoende personeel om (potentiële) jihadisten te schaduwen.

Toch kunnen we vaststellen dat er geen sprake is van een conventionele wapenwedloop. De stijging van de verkoop van wapens en andere artikelen in het kader van zelfverdediging wordt veroorzaakt door bezorgde burgers.

Dit fenomeen is goed zichtbaar in Oostenrijk, een land met een relatief liberale wapenwet. Aldaar vliegen vuurwapens als warme broodjes over de toonbank. Vooral shotguns alsook geweren zijn gewild en veel wapenwinkels zijn volledig uitverkocht. Verder is er een interessante ontwikkeling gaande met betrekking tot het klantenprofiel; een substantieel gedeelte van de wapens wordt gekocht door vrouwen.

In Tsjechië ontvouwt zich een vergelijkbaar scenario. Op een bevolking van ongeveer 10.5 miljoen zijn er 290.000 vergunninghouders die samen 785.000 vuurwapens bezitten. Dit aantal zal in de komende tijd echter explosief toenemen. De aanvraag voor wapenvergunningen is bijna verviervoudigd en de eigenaren van wapenwinkels geven aan dat dit voornamelijk te wijten valt aan de migratiecrisis.

Read the rest of the original article here: http://curiales.nl/2015/11/13/europa-vuurwapens-wapenwet/